Autor: Põllumajandus.ee • 23. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Danish Agro võib omandada Konekesko Balti ja Soome ettevõtted

Euroopa Komisjon kiitis 25. märtsil ELi ühinemismääruse alusel heaks Soomes, Eestis, Lätis ja Leedus põllumajandustehnika turustamisega tegelevate Konekesko ettevõtete omandamise Danish Agro poolt.
John Deere on enimmüüdud traktorimark Eestis. Mis saab edas?
Foto: Pixabay

Heakskiidu tingimuseks on, et Danish Agro võõrandab oma Eestis põllumajandustehnika turustamisega tegeleva ettevõtte. Danish Agro ja Konekesko tegelevad mõlemad põllumajandustehnika tarvikute ja varuosade turustamise ning sellega seotud müügijärgsete teenuste osutamisega.

Komisjon tundis muret, et teatatud tehinguga võiks Eesti teraviljakombainide ja söödakoristite kasutajatele tõenäoliselt kaasneda kõrgemad hinnad ja madalam teenuste kvaliteet. Nendel turgudel on Konekesko, kes turustab Claasi põllumajandustehnikat, ja Danish Agro, kes turustab John Deere'i põllumajandustehnikat, liidripositsioonil ja omavahel väga tihedas konkurentsis. Komisjon leidis, et kõigi teiste turgude puhul, kus ettevõtjate tegevus kattub, ei tekiks konkurentsiprobleeme, kuna neil turgudel tegutseb piisaval arvul alternatiivseid tarnijaid.

Kavandatavad parandusmeetmed Komisjoni kahtluste hajutamiseks pakkusid ettevõtjad välja, et Danish Agro loobub põllumajandustehnika, tarvikute ja varuosade turustamisest ja müügist ning sellega seotud müügijärgsete teenuste osutamisest Eestis. Nende valdkondadega ja sealhulgas eelkõige John Deere'iga sõlmitud turustamislepingu täitmisega tegeleb praegu OÜ Baltic Agro Machinery.

Väljapakutud kohustusega kõrvaldatakse täielikult komisjoni tõstatatud probleemid seoses teraviljakombainide ja söödakoristite turustamisega Eestis ning tagatakse, et võõrandatav ettevõte oleks ühinemisel tekkinud üksusele elujõuline konkurent. Seetõttu järeldas komisjon, et võetud kohustustega muudetud kavandatav tehing ei tekitaks Eestis enam konkurentsiprobleeme. Otsus on tingimuslik ja oleneb kohustuste täielikust täitmisest.

Loe lähemalt SIIT.

Ene Kärner, Eesti põllumajandusorganisatsioonide esindaja Brüsselis

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960